Steffan Winkelhorst
26 jaar
6 maart 1992
1 meter 87
82 kg

E-MAIL:           info@steffanwinkelhorst.com

SW actie4 blog header

Biografie

'Skiën is een fantastische sport'

Op 3-jarige leeftijd ging ik voor de eerste keer op wintersport met mijn ouders. Ik kwam voor de eerste keer in aanraking met skiën en raakte al snel verknocht. Ook mijn ouders vonden het heerlijk om in de sneeuw te zijn, dus zodoende zochten we elk jaar in de krokusvakantie de bergen op voor een wintersportvakantie.

Op mijn negende ontving ik een uitnodiging van een skiteam. Na een testdag en een week op de latten bleek ik aanleg te hebben en koos ik ervoor om van skiën mijn sport te maken. In het begin trok ik alleen in de vakanties naar de bergen om te trainen. Naarmate ik ouder werd ging ik ook meer trainen. Al snel behoorde ik tot de top van Nederland. In de jeugd won ik meerdere nationale titels en dat betekende dat ik voor Nederland op internationale wedstrijden mocht uitkomen.

Het echte werk begon voor mijn gevoel toen ik in 2007 junior werd. Ik kreeg een plekje op de wereldranglijst en mocht mij meten met de grote jongens uit de rest van de wereld. Na een succesvol seizoen kreeg ik een plek in het nationale team, een grote eer.

Na tegenvallende resultaten in de eerste jaren dat ik bij het nationale team zat, begon ik uiteindelijk de resultaten te boeken waar ik zo hard voor trainde. In 2011 won ik mijn eerste nationale titel, op de slalom. Zowel in 2012 als in 2013 deed ik mee aan het junioren WK. Bovendien mocht ik in 2013 ook tussen de grote mannen staan, tijdens het WK in het Oostenrijkse Schladming. Ik sloot het jaar af met mijn eerste twee overwinningen in het internationale skicircus en een 147ste plaats op de wereldranglijst.

Ik voelde me sterk in de zomer van 2013 en trainde hard. Het hoogtepunt was een reis van vier weken naar Ushuaia in Argentinië, waar ik goed skiede. De negende plaats in de South American Cup bewees dat. Hoopvol ging ik terug naar Europa voor een nieuw topseizoen. En toen sloeg het noodlot toe. Ik scheurde eind 2013 mijn kruisband af en kon ik een streep door het nieuwe seizoen zetten. Er volgde een periode van revalidatie. In de zomer van 2014 stond ik voor het eerst weer op mijn ski’s.

Ondertussen had zich op bestuurlijk vlak flink wat afgespeeld bij de Nederlandse Ski Vereniging. Door een beleidsverandering werd het team opgeheven en moest ik trainen bij het Duitse nationale team.

Op het NK indoor pakte ik de Nederlandse titel slalom, maar toch voelde mijn seizoen niet geslaagd. Ik had goede teamgenoten om mee te trainen, maar de samenwerking met de trainers verliep niet zoals ik me had voorgesteld. We begrepen elkaar niet en ik boekte weinig vooruitgang. Ik kwam erachter dat ik geen plezier meer uit topsport haalde.  Ik besloot om te stoppen.

a

In een jaar waarin mijn studie op de eerste plaats kwam en ik daarnaast op recreatief niveau voetbalde in mijn woonplaats Haaksbergen, wilde ik het skiën niet compleet achter me laten. Diep van binnen wist ik dat ik wedstrijden skiën nog steeds heel erg leuk vond. Daarom besloot ik om mee te doen aan het NK indoor. Daar bleek dat ik nog steeds snel kon skiën, ondanks dat ik 2de eindigde.

Later dat jaar werd dat opnieuw bevestigd. Voorafgaand aan het NK trainde ik met mijn oude trainer om op niveau te komen. Een paar dagen later won ik met overmacht de nationale titel. Mijn trainer spoorde mij aan om toch weer te beginnen. Hij vertelde me dat ik het nog steeds in me had om een wereldtopper te worden.

Ik wilde voor de zekerheid meedoen aan een paar internationale wedstrijden om zeker te weten dat ik een goede keuze zou maken. Tijdens het Oostenrijkse Kampioenschap werd ik definitief overtuigd. Ik had mijn motivatie terug en besloot om de draad weer op te pakken.

Mijn doel voor komend jaar is om mee te doen aan het WK in Are. Uiteindelijk wil ik een vaste waarde worden in de wereldtop en mij kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Skills

Techniek en snelheid zijn mijn voornaamste kwaliteiten in het skiën.

Sport specifieke techniek 0
Fitness 0
Snelheid 0