Steffan Winkelhorst
26 jaar
6 maart 1992
1 meter 87
82 kg

E-MAIL:           info@steffanwinkelhorst.com

Steffan Winkelhorst beëindigt skicarrière

a

Steffan Winkelhorst beëindigt skicarrière

Na een lange carrière als alpine skiër neemt Steffan Winkelhorst definitief afscheid van de wedstrijdsport. De motivatie ontbreekt om nog een keer alles op alles te zetten om terug te komen van een kruisband blessure. “Ik merkte dat ik niet meer genoot van het proces. Het kostte me moeite om de trainingen te doen en ik haalde er te weinig voldoening uit”, aldus Steffan.

Daarnaast bleek de financiering van het seizoen ook een hele opgave. “Het betalen van de trainer en mijn eigen reis en verblijf kosten is een hele uitdaging.” Verder moet Steffan concurreren met de grote skilanden. Een vaste serviceman die zijn ski’s prepareert en een vaste fysio zijn voor hem niet weggelegd. Financieel is dit niet haalbaar en de toppers beschikken wel over deze faciliteiten. “Mijn eigen ski’s doen vind ik niet erg, maar het kost wel weer twee uur per dag. Die tijd kan ik niet besteden aan trainen of herstellen.”

Zijn tweede zware knieblessure in zijn carrière hakte er ook in. Eind januari scheurde hij zijn voorste kruisband tijdens de World Cup in Kitzbühel. “Het herstel verloopt wel goed, maar ik merk dat het nog meer moeite kost om mijn lichaam in balans te krijgen. Ik ken mijn lichaam en weet wat ik nodig heb om optimaal te presteren. Het vergt heel veel tijd en energie om dat voor elkaar te krijgen. Terugkomen van zo’n blessure is gewoon ontzettend zwaar”, aldus Steffan.

Al met al kwam hij tot de conclusie dat het tijd is voor een nieuwe fase in zijn leven. “Topsport is ontzettend mooi, maar het vergt fysiek en mentaal ontzettend veel van je. Al die jaren knokken tegen de grote landen. Iets proberen te bereiken wat bijna geen Nederlander ooit heeft gepresteerd en dat met minder middelen. Dat ik dit niveau heb bereikt is al uniek en daar mag ik trots op zijn! Hiervoor wil ik mijn ouders, de sponsoren en alle andere mensen die mij hebben geholpen tijdens mijn carrière ontzettend bedanken. Zonder hun steun had ik dit niveau nooit kunnen bereiken!”

Steffan wilde als eerste Nederlander in 50 jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in het alpine skiën. Helaas moet hij die droom nu laten varen, maar er komen vast genoeg nieuwe uitdagingen op zijn pad. Wel kan hij terugkijken op geweldige prestaties waaronder zijn 29e plek na de eerste run op de wereldkampioenschappen in St. Moritz in 2017. De eerste Continental Cup overwinning voor een Nederlandse skiër en een hele rits aan Nederlandse titels. “Dat ik tijdens de wereldkampioenschappen de tweede run als tweede mocht starten, voor de ogen van 30 000 mensen in het stadion en miljoenen mensen thuis voor de TV, blijft toch wel een van de mooiste momenten uit mijn carrière.” Met plaats 74 op de wereldranglijst stopt Steffan als de beste slalom skiër die Nederland ooit had.

Nu richt hij zijn focus op de studie. Steffan behaalde vorige week zijn bachelor Advanced Technology en begint nu aan de master Business Administration aan de Universiteit Twente. Nog één jaar en dan kan hij aan de slag in het bedrijfsleven. “Wie weet wat er dan op mijn pad komt. Ik kijk er in ieder geval wel naar uit.”