Steffan Winkelhorst
26 jaar
6 maart 1992
1 meter 87
82 kg

E-MAIL:           info@steffanwinkelhorst.com

SW actie 3 blogheader

Nieuw Zeeland

a

Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland

Skiën in de zomermaanden is in Europa vrij lastig. Echt goede omstandigheden op de gletsjers in de Alpen vind je nauwelijks en dus kies ik ervoor om in de zomermaanden op sneeuwjacht te gaan. En die sneeuw vind ik deze zomer in Nieuw-Zeeland!

Op het zuidelijk halfrond zijn een aantal plekken in de wereld waar in de zomer veel getraind wordt door wedstrijdskiërs. Een aantal jaar geleden was ik al in Ushuaia (nee, niet op Ibiza, maar in Argentinië). Ook kun je ervoor kiezen om naar Chili te gaan en er zijn dus een aantal plekken in Nieuw-Zeeland waar je goed kunt trainen. Waaronder Cornet Peak, een skigebied vlak bij Queenstown, waar ik nu ben neergestreken.

Waarom Nieuw-Zeeland?

In Ushuaia zijn dit jaar geen FIS-wedstrijden, die plek viel voor mij dus al snel af. In Chili en Nieuw-Zeeland zijn wel wedstrijden. Echter, in Chili ski je boven 3000 meter, wat zeer nadelig is voor de trainingsomvang die je kan maken. Hoe hoger je zit, des te minder zuurstof er in de lucht zit en je dus sneller uitgeput raakt.

Hier in Nieuw-Zeeland slapen we op 500 meter en trainen we rond de 1.300 meter. Ook staat het hier bekend om de plek waar je veel technische disciplines kan trainen en dat is nou juist wat ik deze zomer wil aanscherpen, mijn techniek op de slalom en reuzenslalom.

Waarom zijn de wedstrijden zo belangrijk voor me?

Afgelopen seizoen heb ik tijdens de WK laten zien dat ik zeer snel ben en in de top 30 kan skiën. Om dit vaker te doen is het belangrijk om een goede startpositie te hebben tijdens wereldbekerwedstrijden. Mijn wereldranglijstpositie is op dit moment niet goed genoeg voor die goede startposities. Door tijdens de zomer wedstrijden te blijven skiën hoop ik hoger op de ranglijst te komen. En dat het mogelijk is weet ik zeker, want ik merk dat ik ontwikkel en dat ik beter ski dan aan het eind van het skiseizoen.

Maar een goed resultaat valt niet te forceren.

De concurrentie is hier enorm, goed skiën blijft een vereiste.

Tijdens mijn eerste wedstrijd hier, vorige week, merkte ik dat mijn vorm op de reuzenslalom er nog niet is en ook had ik het moeilijk met de lastige sneeuwcondities. De snelheid ontbrak daardoor vooralsnog.

Op de slalom was die snelheid er wel, maar liet ik nog niet mijn beste skiën zien. Hierdoor zie ik nog veel kansen voor de komende weken. Ik zal nog een paar goede trainingsdagen nodig hebben om de foutjes eruit te krijgen. Hopelijk kan ik dan wél laten zien wat ik in huis heb.

Donderdag en vrijdag zijn de eerstvolgende wedstrijden in Treble Cone. Daarna vlieg ik ook nog een week naar Australië voor wedstrijden in Thredbo. Daar zijn de eerste wedstrijden van de Australia New Zealand Cup, vergelijkbaar met de Europacup. Vervolgens vlieg ik weer terug naar Queenstown, Nieuw-Zeeland, voor het vervolg van de Australia New Zealand Cup in Cornet Peak.  Uiteindelijk sluit ik de trip af met wat Super G-wedstrijden in Mt. Hutt.

Er wordt dus nog genoeg geskied de komende tijd en ik zal proberen om jullie doormiddel van blogs op de hoogte te houden van hoe het me hier vergaat!

Steffan